Zeevonk – Sea Sparkle

De luxe gehad om twee nachten op een rij de zeevonk (Noctiluca scintillans) te zien. Je krijgt onmiddellijk een avatar gevoel.

Kenmerken

De zeevonk is een relatief grote eencellige. Hij ziet eruit als een doorzichtig ballonnetje met een staart aan de achterkant. Hoewel de zeevonk zelf niet giftig is, kunnen zich bij massale aanwezigheid ophopingen van ammoniak voordoen die schadelijk zijn voor het aquatisch milieu.

Verspreiding en leefgebied

De zeevonk komt voor in zowel koele kustgebieden als baaien van subtropische gebieden. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden kan de bloei van zeevonk paars, rood of groen zijn. Het water kan hierdoor een oranje kleur krijgen.

Luminescentie

In het voorjaar en het begin van de zomer geeft de zeevonk bij beweging licht door bioluminescentie.Dit zorgt voor lichteffecten in de golven, in de voetsporen van strandwandelaars en rond mensen die zwemmen in de zee. Deze luminescente effecten kunnen ook in België en Nederland worden waargenomen, voornamelijk bij warm weer en in ondiep water. De luminescente reactie wordt veroorzaakt door het pigment luciferine en het enzym luciferase wanneer deze in aanraking komen met zuurstof. Deze gloed is meestal blauw of groen.

 

 

 

2 comments

  1. Mercikes Glenn 😉

    Ja af en toe kan je het bij ons ook zien. Oostende aan de radartoren blijkt een goeie plek te zijn…

  2. Interessante post Chris ! 😉
    Ik had het fenomeen al eens gezien van een andere fotograaf, maar dat het hier in België ook waargenomen kon worden wist ik niet.
    Grtjs Glenn

Leave a Reply

error: Really?? Be creative and don\\\'t copy my work!!